Hållbarhetsverkstad kan hjälpa dig vidare

Många hållbarhetsfrågor är svåra att mäta och kan inte bedömas av en enskild individ. Hela eller delar av hållbarhetsanalysen kan därför vara bra att genomföra i en bredare grupp, som kan ge flera perspektiv på er idé och era planerade insatser.
En hållbarhetsverkstad är också ett tillfälle att samla människor med olika erfarenheter och kunskap för att diskutera idéns koppling till de globala målen, de tre hållbarhetsdimensionerna och hur den knyter an till Värmlandsstrategin 2040.

TIDSÅTGÅNG
Cirka två timmar är en tumregel. Den korta tiden kompenseras av att bedömningen kan återkomma. Det blir då ett tillfälle att gå tillbaka och se om bedömningarna gjorda inledningsvis fortfarande stämmer samt att komplettera bedömningarna.

FÖRBEREDELSER OCH GENOMFÖRANDE
Identifiera vilka personer som ska bidra under verkstaden. Vem/vilka som ska delta avgörs från fall till fall. En grundregel är att gruppen ska vara tvärsektoriell, det vill säga att det ska finnas med representanter från olika sakområden. Exempelvis miljö, jämställdhet, social hållbarhet, folkhälsa, näringsliv, ekonomi, kompetensförsörjning, kultur och så vidare. Gruppens olika kunskaper och perspektiv utgör en bas för hållbarhetsanalysen ska bli så bra som möjligt.

FRÅGOR ATT JOBBA MED
Fokus för verkstaden kan variera utifrån behov men huvudfrågorna som hållbarhetsverkstaden ska jobba med är:

  • Bidrar insatsen till förbättrade sociala, miljömässiga och ekonomiska förhållanden?
  • Är insatsen relevant utifrån Värmlandsstrategin 2040?
  • För vilka grupper av människor och i vilka geografier?
  • Skapas negativa sociala, miljömässiga och ekonomiska effekter av insatsen?