Ramar och mål för hållbar utveckling

Den här sidan innehåller en sammanfattning av vilka Ramar och mål för hållbar utveckling som Region Värmland har att förhålla sig till. Från Globala Målen till Nationella Miljömålen, Barnkonventionen, Folkhälsomålen, och de Jämställdhetspolitiska målen.

Globala målen

Agenda 2030 är en agenda för förändring mot ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart samhälle. Agenda 2030 innehåller 17 globala mål som i sin tur är uppdelade i en rad delmål. Observera att de globala målen och Agenda 2030 är integrerade och odelbara. Fler mål än de som nämns ovan kan vara relevanta för prioriteringen, direkt eller indirekt.

Sveriges miljömål

Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. 16 miljökvalitetsmål beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till 2020. Regionala miljömål följer de nationella miljömålen.

Barnets rättigheter

Barnkonventionen handlar om barns rättigheter och deras rätt till inflytande och den är lag från och med 1 januari 2020. Barnkonventionens fyra huvudprinciper slår fast att barn inte ska diskrimineras (artikel 2), att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn (artikel 3), att barn har rätt till goda förutsättningar för en optimal utveckling (artikel 6) och att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad (artikel 12).

Folkhälsomål

Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett Det Det folkhälsopolitiska ramverket består av ett övergripande, nationellt folkhälsopolitiskt mål och åtta målområden. Det övergripande nationella målet för folkhälsopolitiken är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.

Jämställdhetspolitiska mål

Det nationella jämställdhetspolitiska målet är att kvinnor och män ska ha lika stor makt - möjligheter, rättigheter och skyldigheter - att forma samhället och sina egna liv. Det nationella målet för jämställdhet i det regionala tillväxtarbetet är att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och på likvärdiga villkor få tillgång till tillväxtmedel.

Andra nationella och regionala mål för en hållbar regional utveckling

Transportpolitiska målen

Transportsystemets utformning, funktion och användning ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingen i hela landet. Det transportpolitiska målet fastställer att transportsystemet ska vara jämställt, det vill säga likvärdigt svara mot kvinnors respektive mäns transportbehov.

Ett företagsfrämjande på lika villkor

Kvinnor och män – oavsett etnisk bakgrund och ålder – ska kunna ta del av insatser och resurser inom rådgivning, affärsutveckling, kluster- och inkubatorverksamhet samt finansiering på lika villkor. Dessutom ska finansiering och företagsstöd vara utformade och tillgängliga så att företag inom alla branscher oavsett företagsstorlek och företagsform kan ta del av stöd.