Sverige och Värmland står inför angelägna och komplexa hälsoutmaningar där till exempel coronapandemin visade hur hälsofrågor påverkar samhället. Digital hälsa innebär en digitalisering av tjänster där målet är att skapa hälsa samt förebygga och hantera sjukdomar mer effektivt.
Folksjukdomar breder ut sig och ojämlikheten i vilka som drabbas är tydlig. Vårt hälso- och sjukvårdssystem är fragmentiserat. Ansvar och roller är på väg att förändras eftersom hälsa skapas på många sätt och inte av en aktör. Idag läggs merparten av de offentliga resurserna på vården och ytterst lite på förebyggande åtgärder i skola, hos individer eller i andra delar av samhället som civilsamhälle eller stadsutveckling. Digital hälsa innebär en digitalisering av tjänster där målet är att skapa hälsa samt förebygga och hantera sjukdomar mer effektivt. De nya möjligheterna som digitaliseringen erbjuder kan tillämpas på en mängd olika användningsområden – allt från virtuell skola och psykologiskt stöd till tidig sjukdomsdetektering eller självhjälp för bättre hälsa. Digital teknik kan binda samman olika organisationers arbete med hälsa genom att dela data, sjukdomshistorik eller underlätta myndighetskontakter så att vi kan skapa effektivitet i situationer som användare idag ofta upplever som stuprör. Digital hälsa handlar alltså i grunden om att bidra till ett ökat fokus på människors välmående. Digital teknik har potential att förbättra kvaliteten för individens hälsa samt minska hälso- och sjukvårdskostnaderna avsevärt. Det finns stora möjligheter i mötet mellan offentlig sektor (bland annat region och kommuner), näringsliv och akademi för att utveckla nya lösningar.
En utmaning är att behovsägare är både kvinnor och män medan de som står för tekniklösningar ofta är män. Att integrera ett jämställdhetsperspektiv på innovationsutvecklingen kan skapa nya typer av lösningar.
Den globala marknaden inom digital hälsa förväntas uppgå till 408 miljarder kronor år 2025 och skapar möjligheter för nya jobb och regional tillväxt. Hälsa i den här specialiseringen är inriktad på att underlätta för människor att uppnå en god, jämlik hälsa samt stärka människors egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.
Ett hållbart Värmland som förändrar världen genom att vara ledande i att driva hälsoinnovation tillsammans.
En satsning på digital hälsoinnovation sker för att fler ska kunna leva ett hälsosammare liv och att vi ska kunna klara de komplexa samhällsutmaningarna kopplat till hälsa som ligger framför oss. Vi tar sikte på att uppnå en god, jämställd och jämlik hälsa samt stärka människors egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet. Inga aktörer löser detta på egen hand. Därför behöver vi samverka för att hitta lösningarna som bidrar till ett hållbart samhälle. Värmland har en unik förmåga och förutsättningar som kan stärka utvecklingen av framtidens digitala hälsotjänster. Det gör oss ledande på hälsoinnovation tillsammans. Genom denna styrka attraherar vi de bästa medarbetarna, företagen och forskarna. Kompetenser som kan förändra världen.
För att skapa digitala hälsotjänster som kan möta våra komplexa samhällsutmaningar ska nya arbetssätt och förändrade beteenden hos individer utvecklas. Komplexiteten i samhällsutmaningen ska mötas med ökad samverkan mellan offentliga institutioner för att hitta nya lösningar på behov. För att dessa nya lösningar ska få genomslag ska satsningen utveckla tydliga förutsättningar för innovativa samarbeten mellan behovsägare och innovatörer. Det innebär att det skapas nya spelregler och kultur, det vill säga innovation av policy, på systemnivå. I Sverige är jämlik hälsa viktigt. En grund för att skapa jämlik hälsa är att offentliga organisationer med samhällsansvar tar en aktiv roll. I Värmland utvecklar vi förmågan att samverka över många olika typer av gränser och skapar därmed en unik förutsättning att lyckas med digitala hälsotjänster. Näringslivet bidrar till offentlig sektor med kompetens och kreativitet kring digital teknik. Digitala hälsotjänster kan skapas i mötet mellan företag och de offentligt finansierade vård-, omsorgs-, hälso- och sjukvårdssektorerna i Värmland. Historiskt har vi i Sverige byggt en stark IT-sektor genom att offentlig sektor och större företag varit tydliga kravställare.
Inom specialiseringen ska aktörerna utveckla tydliga ramar för vad offentliga organisationer behöver och hur kvalitet utvärderas, detta ger en unik möjlighet att stötta den framväxande sektorn för digitala hälsotjänster. Sammantaget ska specialiseringen skapa en attraktionskraft som lockar både nya företagsetableringar och gynnar framväxten av nya entreprenörsföretag. Företag som bidrar till att lösa samhällsutmaningar med både ny kompetens till regionen och jobbskapande tillväxt.
Styrkeområdena i specialiseringen ger oss förutsättningar för att tydligt påverka utvecklingen samt en möjlighet att skapa attraktionskraft för Värmland. Vi gör det genom att samlas framförallt i DigitalWell Arena där uppdraget är att stimulera till innovation för framtidens digitala hälsotjänster. Digitalisering och användning av data skapar stora möjligheter att individanpassa tjänster och öka människors egenförmåga att förbättra sin hälsa. Det skapar också förutsättningar för organisationer att involvera människor i utvecklingen av värdeskapande tjänster för ökad effektivitet och kvalitet.